iPhone en virtual reality op de voetbalvelden
Virtual reality is voor de consument wellicht nog een vrij nieuw fenomeen, toch wordt deze technologie al op verschillende manieren ingezet. Virtual reality (VR) kan namelijk ook worden ingezet bij het verbeteren van sportprestaties, waaronder ook voetbal. Op wat voor manier kan virtual reality bijdragen aan het verbeteren van voetbalprestaties?
Trainen met scenario’s
Door middel van een VR-bril kan een trainer de spelers een specifieke situatie voorschotelen. Hierdoor kan er getraind worden op bepaalde situaties, waardoor er vervolgens – door de computer – wordt bepaald of de speler de juiste keuze heeft gemaakt en hoe lang dit duurde. Het scenario kan toegepast worden op de desbetreffende speler en er hoeven geen andere teamgenoten aan te pas komen. Daarnaast kan een coach de training stilleggen en duidelijk maken wat hij van de speler verlangt.
Vanuit verschillende standpunten
Door middel van virtual reality en het gebruik van zogenoemd ‘tracking data’ kunnen situaties nagebootst worden. Wat dacht je van een gespeelde wedstrijd? Een coach of trainer kan deze herbeleven en de wedstrijd analyseren. Het gemakkelijke is dat de wedstrijd vanuit verschillende standpunten (in 3D) herbeleeft kan worden. Bijvoorbeeld vanuit de dug-out, de nok van het stadion, maar ook vanuit de voetballers die op het speelt staan. Het resultaat is een beter inlevingsvermogen. Een trainer kan vanuit het perspectief van de speler kijken. Ook voor de spelers zelf is het leerzaam om de wedstrijd op deze manier her te beleven en hierdoor andere inzichten te verkrijgen.
Overige opties
Er kan ook gekeken hoe compact een elftal op het veld staat. Bijvoorbeeld door de afstanden tussen de spelers te berekenen. Door middel van VR kan duidelijk worden gemaakt welke afstanden bewaakt moeten worden. Daarnaast heeft VR ook een commerciële optie. Door middel van een 3D- bril en een applicatie op de smartphone kunnen supporters in de huid van de voetballers kruipen.
Write a Reply or Comment